Zadelpijn bij mannen

Mannelijke wielrenners vreesden het al langer, maar een recent onderzoek bevestigt hun bange gevoelens: slecht zitten kan leiden tot doorbloedingsproblemen van hun edele delen. Regelmatig op de pedalen staan luidt de aanbevolen remedie. Al langer is bekend dat bij wielrenners impotentie - tegenwoordig 'erectiele dysfunctie' gedoopt of erectiestoornissen meer voorkomen. Daar is een logische verklaring voor. Door de druk van het zadel komt de doorbloeding van de penis letterlijk in de knel, vooral als dat zadel te hard is, te smal of slecht afgesteld. Fietsers herkennen dit als een 'dood gevoel' in de edele delen, en dat is ongezond.

Onderzoekers van de Universiteit van Keulen hebben dit onlangs nader onderzocht. Zij lieten 100 gezonde mannen tussen 30 en 42 jaar in verschillende posities en met verschillende zadels fietsen, en maten de bloedstroom in de penis. Deze doorbloeding kan zittend op de fiets flink verslechteren. Een cruciale factor hierbij blijkt de breedte van het zadel: hoe smaller des te slechter de doorbloeding. In het ergste geval kan dit zelfs het zwellichaam aantasten, wat impotentie zou kunnen veroorzaken.

De Duitsers geven een concreet advies ter bestrijding van het probleem: klim geregeld op de pedalen, want bij staand fietsen - los van het zadel - herstelt de doorbloeding zich snel. Ook adviseren zij regelmatige pauzes bij lange fietstochten. Verder helpt een breder en goed afgesteld zadel (met de punt iets naar beneden).

Een ander, minder praktisch advies is het gebruik van een ligfiets, want ook daarbij zijn er geen doorbloedingsproblemen.

Uroloog dr. Ypma van de Andros Mannenkliniek: "Veel fietsen kan inderdaad leiden tot irritatie van de prostaat, waardoor die gaat zwellen en de doorgang van urine door de plasbuis bemoeilijkt wordt". Ook de relatie met impotentie is hem bekend. Ypma: "Mannen die veel fietsen kunnen problemen voorkomen door een speciaal zadel aan te schaffen. Het best kun je kiezen voor een kort gelzadel met een gleuf op de plaats waar het schaambeen op het zadel rust. Zoals het gezondheidszadel van vroeger, eigenlijk".

Van wielrenners wisten we al, dat ze soms pittige klachten over hun zitvlak krijgen. Vooral het 'perinium', het gevoelige gedeelte tussen balzak en anus waar zich allerlei zenuwen bevinden, is berucht. Het volle lichaamsgewicht rust daar tijdens het rijden op. Een zeer pijnlijke bobbel, ook wel 'derde bal' genoemd, is soms het gevolg.

Zadelpijn bij vrouwen

Ook bij vrouwen kunnen problemen ontstaan. Bij meer dan de helft van de vrouwelijke fietsters en wielrenners komen klachten voor. Jammer genoeg is zadelpijn nog steeds een onderwerp waarover niet veel gesproken wordt. Klachten bij vrouwen varieren van pijn en een verdoofd gevoel aan het zitvlak en de genitale organen tot pijn tijdens seks.

De klachten kunnen soms enkele dagen aanhouden. Ook hier is de conclusie, dat bij gebruik van een Geldekje / Gelcover  veel minder klachten optreden. Verder zijn veel van de klachten te voorkomen door de algemene tips hierboven toe te passen. Net als bij mannen zit de oorzaak vooral in de hoge druk op een klein deel van het lichaam.